Història de la formació

El nom dels Pescadors de l’Escala no va aparèixer originàriament per designar un grup constituït, sinó que era la denominació genèrica i en minúscula –els pescadors de l’Escala- dels cantaires escalencs que durant les dècades dels 40 i 50 els dies que bufaven nords, redossaven les teranyines al port de l’Estartit i les tripulacions a la taverna de “ Cal Moreno”. Allà s’hi trobaven Simeó Català, Joan Ferrés, Ramón Callol dit Ramón Duc, Enric Molei.. etc.

Se servien generosament els gots de vi directament del bocoi –“Noia, apunta aquest i esborra l’altre...”- i engegaven el repertori entre el qual les havaneres eren conegudes per americanes, entremig de moltes altres cançons tradicionals, cançons de moda o sardanes, sense fer cap fàstic a alguna ranxera de Jorge Negrete i als boleros d’Antonio Machín a l’apogeu de la seva vigència, amb acompanyament de maraques i tamborins si hi esqueia.

El nom de “Els Pescadors de l’Escala” que els havia estat adjudicat espontàniament pel seu públic primerenc, va ser adoptat en ferm i en exclusiva el 1972 quan el grup ja portava 8 anys constituït formalment. A partir d’aquell moment va quedar integrat per Simeó Català, Joan Farrés i Llucià Carbó, posteriorment s’hi va afegir en Carles Mallart (acordió) i en Josep Joli (contrabaix i veu) .

Els Pescadors de l’Escala s’han especialitzat en la vella cançó satírica de taverna, tan històrica, clàssica i antiga com l’havanera costabravenca. Algú pot trobar aquesta mena de cançó popular barroera o de gust dubtós, però en cap cas no se li pot discutir el mateix arrelament que l’havanera. Algunes de les més clàssiques cançons de taverna catalana satírica son La polvera, El Tango de la punyalada, La Ramona i en Tonet, La sardina i el Marxant. A molts llocs es recorda la personalíssima versió que en feia en Simeó Català, fundador del grup. abastament coneguda a molts punts del litoral i enregistrada discogràficament pels Pescadors de l’Escala.

En Simeó Català, persona molt carismàtica i líder indiscutible va portar el nom de l’Escala com a senyera i insígnia del grup, fent una important aportació a la nostra cultura musical durant tots aquest anys, impulsor de la cantada d’havaneres de l’Escala on hi han participat en totes les seves edicions, El grup a més de participar en moltes de les cantades mes importants d’arreu de Catalunya ha actuat també a les Illes Balears, Illes Canàries, Andorra, Alemanya, França, Suïssa, Argentina i Luxemburg entre d’altres. Porten fetes des de els seus principis mes de sis mil actuacions en directe, trenta enregistraments discogràfics, i actualment son el grup d’havaneres i cançó popular més antic del nostre país. Actualment Impulsors també del Concurs de composició d’havaneres de Sant Pol de Mar.

"Els Pescadors de l’Escala” son actualment una formació de música popular catalana. Amb això es vol dir que el seu repertori està conformat bàsicament per aquelles cançons que han sorgit de compositors del poble i que s’han divulgat al marge dels circuits comercials entre la nostra gent. La seva música per tant, és molt heterogènia però tot i amb això es podria dir que es mou entre l’expressió de sentiments d’enyorança d’un temps i d’un país més genuí i l’ànsia de divertir-se. La seva fórmula certament prové d’una llarga tradició. Per un costat de l’antiquíssima música burlesca i participativa de les tavernes populars i per l’altre del pòsit dels anys d’experiència i complicitat amb el públic.

La seva combinació musical, acordió, contrabaix, guitarra i veus, tot i tenir alguns imitadors és una formació típicament pròpia, així com la manera de combinar les veus solistes amb compactes conjunts corals. En el seu repertori hi té una gran importància el ritme sensual i tendre de les havaneres que donada la implantació que han tingut a Catalunya es pot dir que és ja un ritme nostre. No obliden tampoc les havaneres antigues amb el seu regust tropical que han sigut les inspiradores de les havaneres actuals.


La seva impecable trajectòria musical al llarg dels seus 50 anys d’història ha fet que hagin estat reconeguts aquet 2014 amb la “Creu de Sant Jordi “ una distinció de la Generalitat de Catalunya creada amb la finalitat de «distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural».

Simeó Català

Fundador i tenor

Ferran Català

Fundador i tenor

Llucià Carbó

Fundador i tenor

Joan Farrés

Guitarra

Litus Mallart

Acordió

CRONOLOGIA

1963

FUNDACIÓ del GRUP

Integrat originalment per pescadors, Els Pescadors de l'Escala va ser fundat el 1963 i, originàriament, era format per: Ferran Català, Simeó Català Portell i Llucià Carbó Esquer. Tot seguit s'hi van incorporar Joan Farrés Llop, l'acordionista Carles Mallart i Josep Joli al contrabaix.

1963

1966 - 1971

PRIMERES ACTUACIONS

Van fer la seva primera actuació fora de l'Escala el 1966 a Palamós i el 1971 es van estrenar a la cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell.

1972

SEPARACIÓ del GRUP

El grup es va escindir, per una banda Ferran Català va crear el nou grup escalenc, Oreig de Mar amb: Pere Sastre, Teófilo Cruz, Pere Forgas, Joaquim Vives Plaja i d'altres.

 Per l'altre, Simeó Català, Llucià Carbó i Joan Farrés, Carles Mallart "Litus" a l'acordió i Josep Joli al contrabaix van mantenir el nom d' Els Pescadors de l'Escala

1972

1976

PRIMER ENREGISTRAMENT

Enregistren el seu primer LP (Cançons de taverna) l'any 1976, per a la sèrie Dolça Catalunya de la discogràfica Hispavox. Aquest àlbum inclou interpretacions de cançons populars o d'autors com Joaquim Oliveras o el mestre Bertomeu.

Anys 90

NOVA SEPARACIÓ

Al principi dels anys noranta el grup és torna separar, per una banda queden Els Pescadors de l'Escala amb: Simeó Català (tenor), Quim Mas (tenor i guitarra), Albert Prat (acordió), Joan Sureda (2n tenor) i Nando Reverter (contrabaix).

Per altre banda neixen Les Veus dels Pescadors amb: Llucià Carbó (tenor), Pere Bahí, Benet Pera (baix), Jordi Alarcón (acordió), Sebastià Rubí (segona veu i guitarra) i Enric Bassas (contrabaix).

Anys 90

2014

CREU SANT JORDI

El Govern de Catalunya li atorgà la Creu de Sant Jordi el 2014 en el cinquantè aniversari de l'adopció oficial del nom d'un grup constituït a finals de la dècada de 1960.